Integraal veiligheidsplan voor gemeenten
Is het weer tijd voor de vierjaarlijkse actualisatie van het integrale veiligheidsplan (IVP)? Of is er behoefte aan tussentijdse vernieuwing, omdat het plan niet meer strookt met de huidige situatie in jouw gemeente? De gemeente is van oudsher verantwoordelijk voor de lokale openbare orde en veiligheid. Hiervoor maakt zij beleid dat landt in het IVP en wordt uitgewerkt in één of meerdere uitvoeringsplannen. De gemeente is genoodzaakt om hierin keuzes te maken, want het is een complex domein met veel thema’s. Je kan niet elk jaar 100% inzetten op alle thema’s. Maar hoe bepaal je als gemeente welke veiligheidsthema’s prioriteit hebben en welke aanpak nodig is?
De weg naar succes; stevige procesbegeleiding
We hebben jarenlange ervaring met procesbegeleiding binnen projecten op het gebied van fysieke veiligheid. Waarom deze waardevolle vaardigheden niet breder toepassen? Zoals op het gebied van sociale veiligheid? Voor het opstellen van een veiligheidsplan bestaat geen vaste, verplicht voorgeschreven, werkwijze. Wij hebben daarom een proces uitgedacht dat is gebaseerd op het stappenplan van het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs en het stappenplan uit het Kernbeleid Veiligheid 2021 van de VNG.
Globaal bestaat het stappenplan uit:
- Het samenstellen van een projectteam (bestaande uit onze krachtpatsers en portefeuillehouders binnen de gemeente) en het maken van een projectplan;
- Het inventariseren van de veiligheidsrisico’s samen met de partners van de gemeente;
- Het wegen en prioriteren van de veiligheidsrisico’s samen met het projectteam;
- Het opstellen en vaststellen van het integraal veiligheidsrisicoprofiel (IVRP);
- Het bepalen van de ambities voor de prioritaire veiligheidsrisico’s samen met de partners van de gemeente;
- Het bepalen van de gewenste aanpak (beleid) en samenwerking met de partners van de gemeente;
- Het opstellen en vaststellen van het integraal veiligheidsplan (IVP) en eventuele doorkijk naar uitvoeringsplannen.
Een coproductie tussen ons en de gemeente
We streven binnen onze aanpak naar een intensieve samenwerking met de gemeente en haar veiligheidspartners. We hebben een team met sterke netwerkvaardigheden die we hiervoor kunnen inzetten. We zijn sterk in het zoeken van de verbinding en het maken van de vertaalslag, waardoor iedere partner zich betrokken voelt. Alleen met deze betrokkenheid zal het veiligheidsplan intern gaan leven en kunnen we integraliteit bereiken. Wanneer dit proces goed wordt ingericht, levert dit niet alleen een gedragen veiligheidsplan op, maar vormt het tevens de basis voor een sterk samenwerkingsverband in de toekomst. Samen komen we uiteindelijk tot een praktisch IVP met beleid dat kan landen in één of meerdere uitvoeringsplannen. Dit beleid zal dus uitvoerbaar en te monitoren zijn.
Op die manier hebben we onder andere de gemeente Berkelland geholpen en onze aanpak is succesvol gebleken.
Resultaat; een stevige invulling van de zorgtaak
Het eindproduct is een integraal veiligheidsrisicoprofiel en integraal veiligheidsplan waarmee je als gemeente een stevige invulling geeft aan de zorgtaak op het gebied van openbare orde en veiligheid. Behoefte aan ondersteuning van onze krachtpatsers bij de invulling van deze zorgtaak? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan!
Heb je vragen? Ik help je graag.
