fbpx
Offerte aanvragen

Integraal Veiligheidsrisicoprofiel voor gemeenten

Zoek je naar een meer ‘objectieve’ basis voor het integrale veiligheidsplan (IVP)? Of is er behoefte om vooral samen met je partners een gezamenlijk beeld over de belangrijkste veiligheidsrisico’s te ontwikkelen? Dan kan het opstellen van een Integraal Veiligheidsrisicoprofiel een goed idee zijn. Bij Oostkracht10 helpen we je hier graag een stap verder mee. We kunnen je helpen door vooral het proces te stroomlijnen. Of we ontzorgen tot en met het presenteren van het eindproduct in de gemeenteraad.

De weg naar succes; stevige procesbegeleiding

We hebben jarenlange ervaring met procesbegeleiding binnen projecten op het gebied van fysieke veiligheid. Waarom deze waardevolle vaardigheden niet breder toepassen? Zoals op het gebied van sociale veiligheid? Voor het opstellen van een risicoprofiel bestaat geen vaste, verplicht voorgeschreven, werkwijze. Wij hebben daarom een proces uitgedacht dat is gebaseerd op het stappenplan van het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs en het stappenplan uit het Kernbeleid Veiligheid 2021 van de VNG.

Globaal bestaat het stappenplan uit:

  1. Het samenstellen van een projectteam (bestaande uit onze krachtpatsers en portefeuillehouders binnen de gemeente) en het maken van een projectplan;
  2. Het inventariseren van de veiligheidsrisico’s samen met de partners van de gemeente;
  3. Het wegen en prioriteren van de veiligheidsrisico’s samen met het projectteam;
  4. Het opstellen en vaststellen van het integraal veiligheidsrisicoprofiel (IVRP).

Een coproductie tussen ons en de gemeente

We streven binnen onze aanpak naar een intensieve samenwerking met de gemeente en haar veiligheidspartners. We hebben een team met sterke netwerkvaardigheden die we hiervoor kunnen inzetten. We zijn sterk in het zoeken van de verbinding en het maken van de vertaalslag, waardoor iedere partner zich betrokken voelt. Alleen met deze betrokkenheid zal het risicoprofiel intern gaan leven en kunnen we integraliteit bereiken. Wanneer dit proces goed wordt ingericht, levert dit niet alleen een gedragen risicoprofiel op, maar vormt het tevens de basis voor een sterk samenwerkingsverband in de toekomst. Samen komen we uiteindelijk tot een eenduidig IVRP met concrete aangrijpingspunten voor het maken van beleidskeuzes in het IVP.

Op die manier hebben we onder andere de gemeente Berkelland kunnen helpen en onze aanpak is zeer succesvol gebleken.

Resultaat; een stevige invulling van de zorgtaak

Het eindproduct is een integraal veiligheidsrisicoprofiel waarmee je als gemeente een stevige invulling geeft aan de zorgtaak op het gebied van openbare orde en veiligheid. Behoefte aan ondersteuning van onze krachtpatsers bij de invulling van deze zorgtaak? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan!

 

Heb je vragen? Ik help je graag.

Nandi van Voorst

Nandi van Voorst

Whatsapp icon