fbpx
Offerte aanvragen

Opleiden, trainen en oefenen bedrijfsnoodorganisatie

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsnoodorganisatie of BHV-organisatie de juiste dingen doet bij een calamiteit of incident? Het begint bij goede afspraken en duidelijke verantwoordelijkheden vastleggen in het bedrijfsnoodplan. Daarna is er maar één aspect belangrijk: door consequent aandacht te geven aan opleiden, trainen en oefenen worden de juiste automatismen onderdeel van de bedrijfsnoodorganisatie en haar deelnemers.

Bedrijfsnoodorganisatie voor industriële risico’s

Elk (industrieel) bedrijf moet op basis van de Arbowet en de Brzo-wetgeving (wanneer van toepassing) een bedrijfsnoodorganisatie inrichten. De bedrijfsnoodorganisatie heeft als doel om bij een ongeval de effecten op de betrokken collega’s te beperken. En wanneer mogelijk de effecten voor de omgeving of het bedrijf te beperken. De laatste jaren vraagt de Nederlandse Arbeidsinspectie steeds vaker aan bedrijven om aan te tonen in hoeverre de bedrijfsnoodorganisatie effectief is in het uitvoeren van haar taak. Bij Oostkracht10 hebben we een stappenplan ontwikkeld om bedrijven te helpen met het inrichten van de bedrijfsnoodorganisatie.

Opleiden, trainen en oefenen

Om de bedrijfsnoodorganisatie veilig en effectief te laten werken moet geïnvesteerd worden in opleiden, trainen en oefenen. We leggen het verschil graag uit:

  • Het verzorgen van een opleiding is belangrijk voor nieuwe collega’s die starten als BHV-er. In een opleiding zorgt de docent voor het overbrengen van de basiskennis en de basisvaardigheden.
  • Bij een training staat de toepassing van de kennis en vaardigheden centraal. De trainer helpt de BHV-er om verschillende situaties te herkennen en de juiste handelingen uit te voeren.
  • Bij oefenen staan de BHV-ers er alleen voor. In verschillende realistische ongevalsscenario’s krijgen ze de kans om te laten zien wat ze kunnen. De trainer is er bij om achteraf feedback te geven.

Veel bedrijven hebben al een opleider voor het verzorgen van de basis BHV-vaardigheden. En dat is helemaal goed. Onze kracht en meerwaarde zit in het oefenen: het begeleiden van deelnemers van de bedrijfsnoodorganisatie bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden, door passende en realistische ongevalsscenario’s te ensceneren. Op basis van de competentiematrix organiseren we oefeningen, waarin het gedrag van de deelnemer in een incident-situatie centraal staat. Met oefenen, oefenen en oefenen zorgen we dat de kennis en vaardigheden op peil blijven. De juiste automatismen worden zo onderdeel van de bedrijfsnoodorganisatie.

Oostkracht10 helpt je graag

Wij hebben inmiddels veel ervaring met het voorbereiden van de bedrijfsnoodorganisatie van (industriële) bedrijven en instellingen. Hoe is de bedrijfsnoodorganisatie binnen jouw organisatie geregeld? Is alles up-to-date of zijn de plannen zwaar verouderd en kunnen de medewerkers wel wat oefening gebruiken? Geen enkele organisatie is immers incidentvrij en hoe cliché ook, voorkomen is beter dan genezen. Neem gerust contact met ons op zodat we samen de opties kunnen verkennen.

Kan ik je helpen?

Dirk Jan de Boer
Whatsapp icon