fbpx
Offerte aanvragen

Toetsing en advies drempelwaarde(n) Brzo

Heeft je bedrijf nieuwe plannen voor de opslag van gevaarlijke stoffen? Wil je weten of je onder de verplichtingen van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) valt?

In Nederland vallen ruim 400 bedrijven onder het Brzo. Het is goed om te overwegen of je je wilt voegen aan dit selecte gezelschap van bedrijven. Om dat te beoordelen helpen we je bij Oostkracht10 graag met een toetsing aan de drempelwaarde(n) van het Brzo.

Valt mijn bedrijf onder het Brzo?

Of je bedrijf onder het Brzo ‘15 valt, hangt af van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die op enig moment aanwezig kunnen zijn op het bedrijf. Welke stoffen dat zijn en welke drempelwaarden gelden, staat in de tabellen van bijlage I van de Seveso III-richtlijn. Voor sommige hele toxische stoffen kan de opslag van 200 kg al voldoende zijn om onder het Brzo te vallen.

Als je onder het Brzo valt moet je (terecht) voldoen aan de richtlijnen die gaan over de beheersing van risico’s voor veiligheid en milieu. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid gevaarlijke stoffen ben je als Brzo-bedrijf een zogenaamde lagedrempelinrichting of een hogedrempelinrichting. Als hogedrempelinrichting val je onder het zwaarste regime en moet je bijvoorbeeld een veiligheidsrapport opstellen. Alle Brzo-bedrijven zijn verplicht een Veiligheidsbeheerssysteem (VBS) in te richten.

Praktisch advies over de Brzo-drempelwaarde(n)

Bij Oostkracht10 hebben we veel ervaring met het toetsen van je wensen voor opslag van gevaarlijke stoffen aan de drempelwaarde(n) Brzo. We gaan graag met je in gesprek over wat er mogelijk is. Nog beter is dat we je goed kunnen adviseren over wat bij jouw bedrijf past. Met bijvoorbeeld een ander opslagbeleid of inkoopbeleid bepaal je zelf of je kiest voor de investering die het Brzo vraagt.

Met onze analyse kijken we ook naar de drempelwaarden uit de regeling Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (ARIE). Dat is mooi meegenomen. Daarmee heb je een compleet beeld van de relevantie van regelgeving over gevaarlijke stoffen voor jouw bedrijf.

Vragen? Ik help je graag.

George Rutten
Whatsapp icon