fbpx
Offerte aanvragen

Quick scan zeer kwetsbare gebouwen

Waar bevinden zich in jouw gemeente zeer kwetsbare gebouwen, zoals een basisschool, ziekenhuis of kinderopvang? En waar is de ontwikkeling van deze gebouwen toegestaan op grond van het geldende bestemmingsplan? Vragen waar jouw gemeente een antwoord op moet hebben om goed voorbereid te zijn om op de komst van de Omgevingswet. Met een Quick scan op zeer kwetsbare gebouwen helpt Oostkracht10 heb je dit snel in beeld.

Nieuwe regels voor externe veiligheid in de Omgevingswet

Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Onder de Omgevingswet veranderen de regels voor externe veiligheid. Rondom activiteiten met gevaarlijke stoffen zoals een bedrijf, een buisleiding, weg of spoorroute gaan zones gelden waarin aandacht moet zijn voor veiligheid en aanvullende voorschriften kunnen gelden. Deze zones worden aandachtsgebieden en voorschriftengebieden genoemd.

Als gemeente kun je in grote mate zelf bepalen waar je een voorschriftengebied van toepassing verklaart. Deze mogelijkheid heb je niet als het gaat om zeer kwetsbare gebouwen. Bij nieuwbouw van zeer kwetsbare gebouwen in een voorschriftengebied gelden altijd extra bouwvoorschriften. Zeer kwetsbare gebouwen moeten extra beschermd worden tegen de gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Deze gebouwen moeten extra brand- en explosieveilig worden gebouwd.

Op tijd alle zeer kwetsbare gebouwen in beeld

Kortom, je wilt vóór 1 januari 2024 alle locaties binnen jouw gemeente in beeld hebben waar al een zeer kwetsbaar gebouw staat of binnen het geldende bestemmingsplan gebouwd mag worden. Dat beeld heb je immers nodig om ná 1 januari 2024 de nieuwe regels voor externe veiligheid toe te kunnen passen.

Met onze Quick scan ben jij op tijd voorbereid. Onze specialisten externe veiligheid werken samen met een GIS specialist. Samen brengen zij de bestaande en geprojecteerde (toegelaten in het bestemmingsplan, maar nog niet gebouwd) zeer kwetsbare gebouwen binnen jouw gemeente in beeld.

"Heb je vragen? Ik help je graag."

Tom Reijers
Whatsapp icon