fbpx
03 oktober 2022

Inmiddels werk ik een heel aantal jaren met wet- en regelgeving. Nog steeds kom ik wetten, besluiten en regelingen tegen die ik nog niet kende. Dat is misschien herkenbaar voor jou. En er komen nog steeds nieuwe wetten bij. Het lijkt een oerwoud aan wet- en regelgeving. Hoe vind je daarin je weg?

Vroeger zouden we een machete pakken en onszelf een weg banen door het oerwoud. Dat is denk ik niet de manier voor dit onderwerp. Wetten hebben een bepaald doel en zijn voortgekomen uit incidenten uit het verleden. Een duidelijk voorbeeld is de ramp nabij Seveso. Hierbij ontsnapte een giftige wolk uit een fabriek, wat leidde tot grote milieuschade. Dit leidde tot de Seveso-richtlijn. En het ‘kinderwetje van Van Houten’ (de voorloper van de Arbeidsomstandighedenwet) was het gevolg van slechte arbeidsomstandigheden tijdens de industriële revolutie.

Er zijn voldoende andere manieren om inzicht te krijgen in relevante wet- en regelgeving. Ik zet een aantal opties voor je op een rij.

1. Maak een overzicht

Begin gewoon eens bij het begin. Maak een overzicht van alle wet- en regelgeving die je kent en waarvan je weet dat die relevant zijn voor je bedrijf. Vraag ook je collega’s input te leveren voor dit lijstje. Je zult zien dat je samen al een aardig lijstje krijgt.

2. Informeer bij je branchevereniging

Ben je aangesloten bij een branchevereniging? Vraag of zij je kunnen helpen met het aanvullen van je overzicht met branchespecifieke wet- en regelgeving. Lang niet alle bomen in het spreekwoordelijke oerwoud zijn relevant, maar soms kan een klein boompje grote impact hebben.

Ben je niet aangesloten bij een branchevereniging of is een dergelijke vereniging er niet voor jouw branche, kijk dan eens op het internet. Na een paar zoekacties gerelateerd aan je branche en de producten die je levert, kun je je lijstje vaak al snel aanvullen. Overigens kunnen sommige leveranciers je ook goed op weg helpen.

3. Vraag een externe adviseur

Soms heb je gewoon hulp nodig. Vraag externe adviseurs met een bepaalde deskundigheid om hulp. Deskundigheid kun je hierbij onderverdelen in bijvoorbeeld milieu, veiligheid, financieel en bedrijfsvoering.

4. Maak gebruik van de AIM-module

Op het gebied van het Activiteitenbesluit is er nog de AIM-module. Deze is gratis te gebruiken via www.aimonline.nl. Nadat je in de module activiteiten van jouw bedrijf hebt ingevuld, genereert het een overzicht van relevante milieuvoorschriften.

5. Laat je ontzorgen door een compliance tool

Ten slotte zijn er tools op de markt die inzicht geven in van toepassing zijnde wet- en regelgeving en je op de hoogte houden van relevante wijzigingen. Dit scheelt je zelf een hoop werk en je bent altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in wet- en regelgeving.

Voor elk wat wils

Op deze manier is er voor ieder type en grootte bedrijf wel een manier om inzicht te krijgen in wet- en regelgeving. Sommige opties kosten alleen tijd, andere vragen om een (beperkte) investering. Vergeet niet dat wetgeving en jouw organisatie altijd in ontwikkeling zijn en dat relevante wet- en regelgeving kan veranderen. Houd je lijstje dus bij, door er minimaal één keer per jaar aandacht aan te besteden.

Je zult je vast afvragen: Hoe blijf ik bij? Moet ik deze exercitie ieder jaar opnieuw uitvoeren? Ik neem je weer mee in mijn volgende blog: je overzicht met wetgeving actueel houden.

 

Gerjan de Ruiter is adviseur milieu en veiligheid bij Oostkracht10 en houdt zich bezig met compliance en milieuvergunningen.

"Wil je meer weten over compliance?"

Gerjan de Ruiter
Terug naar nieuws overzicht
Whatsapp icon