fbpx
06 september 2022

Wetgeving. Alleen het woord al zet je nekharen misschien overeind. Stellen we daarom de implementatie van wetgeving het liefst zo lang mogelijk uit? 

Een mooi voorbeeld vond ik 24 mei 2018. Mailboxen stroomden vol met privacyverklaringen in het kader van de AVG. Eerlijk is eerlijk, ze voldeden op tijd. Gelukkig maar, want er wordt nog steeds gehandhaafd op de AVG. In februari kreeg een mediabedrijf nog een boete van ruim een half miljoen euro. Het bedrijf vroeg identiteitsbewijzen van klanten op, terwijl het doel op een minder ingrijpende manier bereikt kon worden. Ook op andere onderwerpen wordt nog steeds gehandhaafd: milieucontroles door het bevoegd gezag, arbeidsveiligheid door Nederlandse Arbeidsinspectie en de herziene ARIE-regeling komt straks onder het team ‘Major Hazard Control’ van de Arbeidsinspectie te vallen.

Is wachten tot het laatste moment handig? Volgens mij beantwoordt het overgrote deel van de mensen deze vraag met “nee”. Ik ervaarde onlangs nog de negatieve effecten van ‘het laatste moment’. Een organisatie moest voor een bepaalde datum veel informatie verstrekken. De lunchpauze maakte plaats voor Teams meetings, werkuren werden opgerekt en de stress in de organisatie nam toe. Hopelijk leidt het harde werken ertoe dat er geen last onder dwangsom wordt opgelegd.

Begin op tijd, zorg dat je tijdig voldoet, voorkom gedoe met toezichthoudende instanties en boetes of een last onder dwangsom. Een logisch verhaal, maar toch stellen we het uit. Er zijn legio redenen waarom we de implementatie van wetgeving uitstellen. Andere prioriteiten, onduidelijk wat er moet gebeuren, de noodzaak niet zien, onvoldoende kennis van de consequenties of überhaupt niet weten dat er een wijziging is. Als je goed inzicht hebt in relevante wet- en regelgeving, dan kun je een aantal redenen wegstrepen. Daarover vertel ik je graag meer in mijn volgende blog!

 

Gerjan de Ruiter is adviseur milieu en veiligheid bij Oostkracht10 en houdt zich bezig met compliance en milieuvergunningen.

Meer weten over compliance?

Gerjan de Ruiter
Terug naar nieuws overzicht
Whatsapp icon