fbpx

De aanleiding
ViVoChem werkt al ruim 130 jaar aan innovatieve oplossingen op gebied van de distributie van chemicaliën. In Almelo is een opslag- en distributiecentrum gevestigd, waar ook het afvullen van klein verpakkingen (tot 1000 liter) plaatsvindt. Vivochem valt vanwege de grote PGS15-loodsen met chemicaliën onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (Brzo).

De vraag
Vivochem zocht een partij die op een plezierige en professionele wijze de bedrijfsnoodorganisatie op een praktijkgerichte wijze voorbereid op een echte inzet.

Onze oplossing
Een competentiematrix voor de bedrijfsnoodorganisatie en praktijkgerichte oefeningen op locatie. De competentiematrix beschrijft per ongevalsscenario over welke competenties de BHV-ers moeten bezitten. In de Brzo-audits heeft de arbeidsinspectie gevraagd naar de wijze waarop de noodorganisatie is voorbereid op de (installatie)scenario’s binnen het bedrijf. De competentiematrix biedt de basis voor het structureren van de oefen- en trainingsinspanningen van Vivochem. De competentiematrix is een aanvullend instrument op de NEN 8112:2017 nl Bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening.

In de praktijkgerichte oefeningen staan de vooraf afgesproken competenties van de BHV-ers centraal. De oefening is gehouden op het terrein van de Vivochem in één van de PGS-loodsen en een trailer. De oefening is opgebouwd vanuit de competenties.

Onze rol
Samen met de veiligheidskundigen van Vivochem hebben we o.a. op basis van bedrijfsnoodplan nagedacht over de verwachtingen die de Vivochem heeft van haar bedrijfsnoodorganisatie. Ook hebben we in overleg met de veiligheidskundige een opzet gemaakt voor de oefeningen op basis van de geselecteerde competenties. Bij de uitvoering van de oefeningen zorgen we voor een veilige leeromgeving, veel mogelijkheden voor herhaling en vooral voor plezier.

Persoonlijk advies?

Dirk Jan de Boer
Vivochem

Gert Mulders

In de voorbereiding van de oefening is goed overleg geweest over de leerdoelen en oefenscenario's. De instructeurs van Oostkracht 10 waren enthousiast en wisten dit ook op goede manier over te brengen op de BHV-ers van Vivochem.

Whatsapp icon