fbpx
Terug naar overzicht

"Heb je een vraag?"

Dirk Jan de Boer

Basistraining omgevingsveiligheid en Omgevingswet (RO)

Ben jij adviseur milieu of beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en wil je bijscholen op het thema omgevingsveiligheid onder de nieuwe Omgevingswet? In deze training gaan we actief aan de slag met de belangrijkste zaken die komen kijken bij het beoordelen van omgevingsveiligheid voor een ruimtelijk plan.

Omgevingsveiligheid of externe veiligheid

Sinds 2004 kennen we in Nederland wet- en regelgeving over de omgang met de (externe) veiligheidsrisico’s van het gebruik en transport van gevaarlijke stoffen. Het thema externe veiligheid is inmiddels een vast beoordelingsaspect in de ruimtelijke ordening. Onder de Omgevingswet is een beleidsvernieuwing geïntroduceerd en noemen we het thema ook wel ‘omgevingsveiligheid’. Het gaat tenslotte vooral over het beschermen van de omgeving.

Voor wie

Deze training is voor beleidsmedewerkers, (plan)juristen, adviseurs en veiligheidskundigen die voor het eerst of opnieuw de basisbeginselen voor omgevingsveiligheid in de ruimtelijke ordening willen ontdekken. De training is zeker ook interessant voor professionals die hun kennis willen opfrissen en willen weten wat er voor hen veranderd is onder de Omgevingswet. Dus werk je bij een gemeente, stedenbouwkundig adviesbureau, omgevingsdienst, veiligheidsregio of provincie? Dan is deze training mogelijk iets voor jou!

Stef van der Zee

Stef van der Zee

Adviseur en eigenaar Oostkracht10

De Omgevingswet is van kracht. Dat betekent nieuw beleid voor externe veiligheid (omgevingsveiligheid). We moeten allemaal gaan wennen aan een nieuw stelsel voor het omgevingsrecht én een nieuwe manier voor het afwegen van omgevingsveiligheidsrisico's.

Leerdoelen

In de training staan de volgende leerdoelen centraal:

 • Het herkennen van milieubelastende activiteiten (MBA) en transportroutes met een omgevingsveiligheidsrisico;
 • Het kennen van het juridisch kader in het omgevingsrecht (Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit kwaliteit leefomgeving);
 • Het kunnen begrijpen en beoordelen van de begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico (aandachtsgebieden en voorschriftengebieden);
 • Het analyseren van de belangrijkste risicobronnen voor een eenvoudig ruimtelijk plan;
 • Het beoordelen van een ruimtelijke onderbouwing voor het thema omgevingsveiligheid.

Programma

De start van de training doe je thuis of op je werk. Via ons digitaal leerplatform volg je een korte online introductie (maximaal 1 uur) in je eigen tijd. Op de trainingsdag zelf volg je het volgende programma:

09:00 uur  Welkom en kennismaken
09:30 uur  Kern externe veiligheidsbeleid (begrippen en wetgeving)
11:30 uur  Activiteiten met externe veiligheidsrisico’s
12:30 uur  Pauze
13:15 uur  Oefenen met begrippen en beoordelen van diverse situaties
14:30 uur  Casus ruimtelijk plan
16:00 uur  Afronding en toets

Na afloop van de training maak je een toets. Rond je de toets met een voldoende af, dan ontvang je een certificaat.

Onze trainers met elk hun eigen expertise

Deze training wordt door twee van onze krachtpatsers gegeven. Zo kun jij putten uit een enorme schatkist vol met expertise. Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Onze trainers maken van jou een echte krachtpatser! Je keert terug met de benodigde kennis en kunde, en bent zelfstandig in staat om een eenvoudig ruimtelijke ontwikkeling te beoordelen voor omgevingsveiligheid.

Al onze trainers hebben een milieu- of veiligheidskundige achtergrond.

Nandi van Voorst

Kennis overdragen geeft Nandi energie. Als adviseur externe veiligheid creëert ze graag een gezellige leeromgeving.

Nandi van Voorst

Dirk Jan de Boer

Dirk Jan houdt zich sinds 2004 al bezig met externe veiligheid. Hij zet zijn expertise en energie in om jou een mooie dag te bezorgen.

Dirk Jan de Boer

Investering

€ 750 per deelnemer. Inclusief lesmateriaal en arrangementskosten. Exclusief 21% BTW.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat als je de training succesvol voltooid door de toetsen met een voldoende af te ronden.

De Basistraining omgevingsveiligheid en Omgevingswet (RO) voldoet aan de Basiscursus EV en EV-regelgeving in Ow-stelsel met focus op ruimtelijke ordening uit de kwaliteitscriteria 2.3 voor VTH krachtens de Omgevingswet.

OK10 Netwerkmiddag

Een paar keer per jaar organiseren we een OK10 Netwerkmiddag. Alumni van onze trainingen kunnen gratis deelnemen. Tijdens een OK10 Netwerkmiddag word je geïnformeerd en geïnspireerd op een bepaald thema. Je ontmoet je oud-klasgenoten én nieuwe professionals. Zo blijf je bij in je vakgebied en bouw je aan je netwerk.

Offerte Basistraining omgevingsveiligheid en Omgevingswet (RO)

Bedankt voor je interesse in onze dienstverlening. Vul hieronder je gegevens in. Een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

  Organisatie

  Naam

  Functienaam

  E-mail

  Telefoonnummer

  Wil je onze digitale nieuwsbrief ontvangen? (optioneel)

  Ja, graag!

  Gebruik dit formulier nooit om gevoelige gegevens door te sturen (zoals creditcardnummers, ID-codes of wachtwoorden).

  Whatsapp icon