"Heb je een vraag?"
Dirk Jan de Boer
Basistraining omgevingsveiligheid en VTH
Ben jij vergunningverlener, toezichthouder of beleidsmedewerker en wil je je kennis verdiepen op het gebied van omgevingsveiligheid onder de nieuwe Omgevingswet? Dan is de Basistraining omgevingsveiligheid en VTH de perfecte keuze voor jou. In deze training gaan we actief aan de slag met de belangrijkste Milieubelastende Activiteiten die een omgevingsveiligheidsrisico naar de omgeving opleveren.
Omgevingsveiligheid of externe veiligheid
Sinds 2004 kennen we in Nederland wet- en regelgeving over de omgang met de (externe) veiligheidsrisico’s van het gebruik, opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Het thema externe veiligheid is inmiddels een vast beoordelingsaspect bij vergunningverlening, toezicht en handhaving. Onder de Omgevingswet is een beleidsvernieuwing geïntroduceerd en noemen we het thema ook wel ‘omgevingsveiligheid’. Het gaat tenslotte vooral over het beschermen van de omgeving.
In Nederland is sinds 2004 wet- en regelgeving van kracht over de omgang met de (externe) veiligheidsrisico’s van het gebruik, opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Dit wordt vaak aangeduid als externe veiligheid. Externe veiligheid is inmiddels een vast beoordelingsaspect bij vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Onder de Omgevingswet is een beleidsvernieuwing geïntroduceerd en noemen we het thema ook wel ‘omgevingsveiligheid’. Het gaat tenslotte vooral over het beschermen van de omgeving.
Voor wie
Deze training is voor toezichthouders Milieu, vergunningverleners Milieu, beleidsmedewerkers Milieu en Externe veiligheid die voor het eerst of opnieuw de basisbeginselen voor omgevingsveiligheid en VTH willen ontdekken. De training is zeker ook interessant voor professionals die hun kennis willen opfrissen en willen weten wat er voor hen verandert onder de Omgevingswet.
4.3 van 5 sterren
Omgevingsdienst Achterhoek en Omgevingsdienst Regio Arnhem
"Uitstekende training; leuk en leerzaam! Erg fijn dat er in begrijpelijke taal werd uitgelegd."
Leerdoelen
In de training staan de volgende leerdoelen centraal:
- Het herkennen van milieubelastende activiteiten (MBA) met een omgevingsveiligheidsrisico;
- Het kennen van het juridisch kader in het omgevingsrecht (Besluit activiteiten leefomgeving, Besluit kwaliteit leefomgeving en PGS);
- Het kennen van de classificatie van gevaarlijke stoffen volgens het ADR;
- Het kunnen begrijpen en beoordelen van de begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico (aandachtsgebieden);
- Het kunnen beoordelen van de eisen aan de ‘standaard’ MBA’s met een omgevingsveiligheidsrisico, denk aan: propaantank, LPG-tankstation, ammoniakkoelinstallatie, PGS15-opslag, Seveso-inrichting, biovergister, waterstoftankstation (CNG – LNG) en de opslag van lithium-batterijen;
- Het kennen van de verplichting tot registratie van gevaarlijke stoffen.
Programma
De start van de training doe je thuis of op je werk. Via ons digitaal leerplatform volg je een korte online introductie (maximaal 1 uur) in je eigen tijd. Op de trainingsdag zelf volg je het volgende programma:
09:00 uur Welkom en kennismaken
09:30 uur Kern externe veiligheidsbeleid (begrippen, wetgeving, PGS-en en registratie)
11:30 uur Activiteiten met externe veiligheidsrisico’s
12:30 uur Pauze
13:15 uur Oefenen met begrippen en beoordelen van diverse situaties
14:30 uur Casus toezicht en vergunningverlening
16:00 uur Afronding en toets
Na afloop van de training maak je een toets. Rond je de toets met een voldoende af, dan ontvang je een certificaat.
Onze trainers met elk hun eigen expertise
Deze training wordt door twee van onze krachtpatsers gegeven. Zo kun jij putten uit een enorme schatkist vol met expertise. Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Onze trainers maken van jou een echte krachtpatser! Je keert terug met de benodigde kennis en kunde, en bent daarmee een aanwinst voor je team.
Al onze trainers hebben een milieu- of veiligheidskundige achtergrond.
George is onze nuchtere rekenkoning. Hij maakt de meest complexe onderwerpen met de nodige humor toegankelijk voor jou.
George Rutten
Dirk Jan houdt zich sinds 2004 al bezig met externe veiligheid. Hij zet zijn expertise en energie in om jou een mooie dag te bezorgen.
Dirk Jan de Boer
Investering
€ 4.000 per dag. Inclusief lesmateriaal. Exclusief maatwerk in ontwikkelen van casuïstiek. Exclusief arrangementskosten en 21% BTW.
De gewenste groepsgrootte is 8 – 12 deelnemers.
Certificaat
Je ontvangt een certificaat als je de training succesvol voltooid door de toetsen met een voldoende af te ronden.
De Basistraining omgevingsveiligheid en VTH voldoet aan de Basiscursus EV en EV-regelgeving in Ow-stelsel met focus op VTH uit de kwaliteitscriteria 2.3 voor VTH krachtens de Omgevingswet.
OK10 Netwerkmiddag
Een paar keer per jaar organiseren we een OK10 Netwerkmiddag. Alumni van onze trainingen kunnen gratis deelnemen. Tijdens een OK10 Netwerkmiddag word je geïnformeerd en geïnspireerd op een bepaald thema. Je ontmoet je oud-klasgenoten én nieuwe professionals. Zo blijf je bij in je vakgebied en bouw je aan je netwerk.