fbpx
07 mei 2021

24 September 2020 klopte Wouter Simons van EntoBreed bij Oostkracht10 aan. Hij vroeg ons te helpen bij het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om te komen tot een vergunbare situatie. EntoBreed was namelijk van plan om een kwekerij voor meelwormen op te zetten, die uiteindelijk verwerkt zouden worden in voedingsmiddelen. Het is een idee waar veel mensen nog aan moeten wennen, maar het is volgens Wouter Simons dé manier om het dreigende voedseltekort tegen te gaan. Zo wil EntoBreed bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame wereld.

Wouter haalde eind 2020 succesvol €130.000 euro op middels crowdfunding.

Oostkracht10 heeft hart voor het milieu, dus wij werken graag mee aan innovatieve projecten. Spoedig na het eerste contact ging de samenwerking met EntoBreed van start en vonden onze collega’s een meelwormlolly in hun kerstpakket. Wie denk jij dat deze lolly daadwerkelijk heeft verorberd? Enfin, bij de aftrap van dit project werd concreet afgesproken dat wij ondersteuning zouden bieden bij de volgende werkzaamheden:

  • het uitvoeren van een melding Activiteitenbesluit;
  • het opstellen van een aanvraag voor een afwijking van het bestemmingsplan;
  • het uitvoeren en begeleiden van de benodigde milieuonderzoeken.

Voor nu hebben wij deze werkzaamheden afgerond. We zijn benieuwd hoe Wouter van EntoBreed onze dienstverlening heeft ervaren.

Waarom heb je voor Oostkracht10 gekozen?

‘In het voortraject hebben we – naast Oostkracht10 – twee andere adviesbureaus benaderd. Uit onze vergelijking bleek dat bij de andere bureaus als snel werd gesproken over een uitgebreid en moeilijk vergunningentraject. Oostkracht10 heeft echt de tijd genomen om EntoBreed en onze wensen te leren kennen en zij hebben vervolgens met gepaste creativiteit invulling gegeven aan het project. Hierdoor heeft het vergunningentraject vlot kunnen verlopen’, aldus Wouter.

Wat kenmerkt onze aanpak?

Volgens EntoBreed heeft onze aanpak ervoor heeft gezorgd dat ze na een relatief korte periode al de toestemming van het bevoegd gezag hebben gekregen voor hun meelwormenkwekerij. Wouter vervolgt: ‘OK10 spreekt de juiste taal, waardoor het contact met het bevoegd gezag soepel en vlot is verlopen. Het heeft natuurlijk ook geholpen dat alle aangeleverde documenten kwalitatief goed in orde waren. Deze kwaliteit hadden wij zonder OK10 niet kunnen leveren’.

Hoe heb je onze samenwerking ervaren?

‘OK10 heeft laten zien dat ze goed bereikbaar en flexibel zijn en dat ze adequaat kunnen handelen. Ze zijn altijd bereid om mee te denken en zijn daarbij in staat om creatieve oplossingen in te brengen’. Op de vraag of EntoBreed OK10 zouden aanbevelen aan anderen, antwoordt Wouter: ‘Desgevraagd, zouden wij OK10 zeker aanraden. We wisten tijdens onze samenwerking met jullie altijd waar we aan toe waren, en dat is belangrijk voor een startup zoals die van ons’.

Inmiddels zijn net na de paasdagen de eerste meelwormeitjes aangekomen bij EntoBreed. En er is meer goed nieuws. Begin mei namen de EU-landen het besluit de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen. Zo heeft Wouter met EntoBreed de eerste mijlpalen kunnen vieren. Wij kijken er naar uit om de komende jaren betrokken te blijven bij alle succes dat nog gaat komen.

Ook een beetje hulp?

Roy
Terug naar nieuws overzicht
Whatsapp icon