fbpx
03 mei 2023

Eurol is een van de eerste trouwe klanten van Oostkracht10. Wij helpen Eurol met milieu- en veiligheidsvraagstukken. Zo ook bij het verkrijgen van de omgevingsvergunning voor het nieuwe logistiek centrum dat in 2021 in Almelo is gerealiseerd.

Stef van der Zee, adviseur en eigenaar bij Oostkracht10, liet Eurol kennismaken met Pharius, een online compliance tool voor QHSE professionals. Sebastiaan Bruggink, QHSE manager bij Eurol, was direct enthousiast. In deze klantcase vertelt hij waarom en ook waar je goed op moet letten bij de implementatie.

Eurol BV; de smeermiddelenspecialist

In Nijverdal is de grootste Nederlandse producent van smeermiddelen en technische vloeistoffen gevestigd. Eurol werd opgericht in 1977 en is inmiddels in meer dan 90 landen actief.

Met de productie van een breed scala aan smeermiddelen (denk aan motorolie, transmissievloeistoffen, koelvloeistoffen, remvloeistoffen en smeervetten) en reinigingsproducten bedient Eurol verschillende sectoren, zoals automotive, transport, landbouw, scheepvaart, racing en industrie. Naast de reguliere smeermiddelen heeft Eurol ook de innovatieve Eurol Specialty lijn met SYNGIS technologie, bedoelt voor extreme toepassingen.

Momenteel werken ongeveer 260 mensen bij Eurol. Kwaliteit en duurzaamheid gaan er hand in hand. Het bedrijf is innovatief en investeert voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen blijven leveren. Denk bijvoorbeeld aan minder gevaarsymbolen op verpakkingen en de productie van smeermiddelen zonder microplastics. Dus vriendelijk voor mens en machine en minder belastend voor het milieu.

Sebastiaan Bruggink

Sebastiaan Bruggink

QHSE Manager

Structurele aandacht voor milieu en veiligheid is bij Eurol ingebed in de dagelijkse bedrijfsvoering. Sebastiaan Bruggink is sinds drie jaar verantwoordelijk binnen de QHSE afdeling om de organisatiedoelstellingen te realiseren. Toen Sebastiaan binnenkwam, werd onder andere compliance een van zijn belangrijke doelstellingen. Zijn uitdagingen liggen in het naar beneden brengen van energieverbruik, verzuim en natuurlijk het aantal incidenten. Sebastiaan implementeerde samen met Oostkracht10 de compliance tool Pharius in de organisatie.

Van Excel naar Pharius

“Relevante wet- en regelgeving hielden we bij in Excel-lijsten. Met een jaarlijkse update loop je eigenlijk altijd achter de feiten aan”, vertelt Sebastiaan. Door Oostkracht10 kwam hij in aanraking met Pharius en wilde er graag meer van weten. “Ik heb een introductie van deze compliance tool gehad in Deventer en werd enthousiast van alle mogelijkheden. Met mijn achtergrond in de ICT heb ik uiteraard nog wel even rondgekeken naar andere oplossingen. Maar deze all-in-one oplossing vond ik nergens anders. De meeste andere pakketten bieden geen basisregister.”

Altijd compliant met Pharius

Pharius is een online compliance tool waarmee je snel de compliance status van jouw organisatie in beeld krijgt. Je houdt grip op alle relevante wet- en regelgeving en mist geen enkele wijziging op het gebied van arbo & veiligheid, milieu en/of voedselveiligheid. Als partner van Pharius helpen wij je bij de implementatie en kun je ook daarna op ons rekenen. Per wijziging geven wij een toelichting en implementatieadvies. We helpen je graag om grip te krijgen op je compliance en duurzaam te professionaliseren.

Overzichtelijk, traceerbaar en themagebonden

Sebastiaan vertelt dat het begin vooral trial en error was. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je de structuur wilt neerzetten. Welke thema’s je bijvoorbeeld wilt opnemen. “Dat kun je niet zomaar door een ander laten doen. Daar moet je zelf goed aandacht voor hebben. In die fase moet je er dus dedicated mee bezig zijn.”

“Ondanks het basisregister blijft het een flinke klus om het goed in te richten. Wij hebben zo’n 650 regels en dat op twee locaties. Voor die regels kunnen er per locatie verschillende taken en borgingen zijn. Voor elke regel analyseer je of het van toepassing is, wat je er aan gedaan hebt en hoe je het in de toekomst wilt borgen. Logisch dat daar tijd en capaciteit voor nodig is. Veel van de bewijslast hadden we al in ons kwaliteitsmanagementsysteem staan. Daar link je dan makkelijk naar toe.”

Op de vraag wat Sebastiaan het fijnst vindt aan Pharius antwoord hij dat de tool overzichtelijk, traceerbaar en themagebonden is. “Dat maakt dat je gericht acties uit kunt zetten of bewijslast kunt aandragen.”

Pharius ontlast direct

Pharius is het mastersysteem voor Eurol. Alle andere systemen zijn daaraan gekoppeld met een linkje of bewijslast. Ook de omgevingsvergunning zit inmiddels in Pharius. Ieder half jaar verzorgt Oostkracht10 een update met relevante wijzigingen in wet- en regelgeving voor Eurol. Per wijziging volgt een toelichting en implementatieadvies.

“Gisteren hadden we bezoek van het waterschap. Het mooie is dat je dan heel gericht op het thema water je taken en borgingen kunt laten zien. Daarmee toon je aan dat je er proactief mee bezig bent.”

Na de zomer is Eurol up en running met Pharius. Dan staat elke regel erin. Vanaf het eerste moment dat er één taak in staat, werkt het systeem. Pharius ontlast je daarmee direct.

Gewoon met Oostkracht10

Oostkracht10 is partner van Pharius. Dankzij ons partnership komen kennis en tooling mooi tot z’n recht. Wil jij ook aan de slag om jouw organisatie aantoonbaar compliant te maken? Wij helpen je om grip te krijgen en duurzaam te professionaliseren. Krachtpatser Gerjan de Ruiter geeft je graag vrijblijvend een demo.

"Vraag een vrijblijvende demo aan."

Gerjan de Ruiter
Terug naar nieuws overzicht
Whatsapp icon